2013 m. kovo 12 d., antradienis

Kūrybinis pervargimas - ką daryti? Atostogauti!

Kaip gimė mintis įrašui? 

Pradėjome aktyviai ruoštis pavasario šventei Birštone. Mūsų kūrybinė komanda prisideda prie to, kad nauja jurgino veislė būtų pavadinta Birštono vardu. Jo inauguracija ir jurginų gumbų mugė vyks balandžio 19 d. Birštone. 

Praėjusią savaitę, lankantis kurorte energingasis jo vicemeras mūsų komandai dovanų įteikė knygą "Laiškai iš Birštono". Ir pirmas atverstas skyrius buvo kūrybinis pervargimas :))) Akivaizdus ženklas, jokios fakto klaidos! Kad kažkam reikalingos atostogos!

Tad keletas minčių kūrybininkams, prieš mano išsvajotas atostogas ir kūrybinių galių atgavimą.
"Jūs perskaitysite šią knygą per keletą valandų, bet (...) ją rašydamas aš pražilau". Monteskje
Kūrybinį darbą dirbantį žmogų lydi didžiulė intelektinė, emocinė ir fizinė įtampa. Mąstymas, atmintis, dėmesys, fantazija, asociacijos... Įsitempia visos organizmo sistemos!
Kai jau pervargstama rimtai - atsiranda kondensuotas patologinis susijaudinimas. Jis gali būti pašalinamas socialiniais konfliktais: narkotikai, alkoholis, cigaretės, dažnai nuo emocingų pokalbių pereinama prie barnių. Kitas būdas išsikrauti: gamta, muzika, knygos..


Svarbiausias klausimas, ar galima išugdyti imunitetą intelektinei-emocinei įtampai, padidinti adaptaciją? H. Selje teigė, kad adaptacinės emocijos atsargos yra genetiškai sąlygotos ir turi ribas. Kiekvienam nuo gimimo yra duotas tam tikras energijos kiekis. Ją išeikvojus, papildyti neįstengiama. Kiti mokslininkai teigia, kad jeigu emocinė įtampa išskaidoma, galima įgyti tam tikrą imunitetą. 

Ką daryti?
Joks beprotiškas gyvenimo tempas ir stipri emocinė įtampa nepakenks, jeigu bus racionaliai derinama su poilsiu. Poilsis - įsitraukimas į kitą veiklą. Nesudėtingų fizinių darbų atlikimas yra puiki darbo terapija. Judėjimas sukelia raminantį poveikį, o emocijos visada susijusios su judesiais. Ir darbo planavimas :) Viskas paprasta. 
Ryšys tarp įtampos ir nikotino: miestų skveruose beveik visi smarkiai rūko. Vaikščiojant pajūriu, to norisi kur kas rečiau. Kodėl? Malonūs pojūčiai, saulė, vanduo, judėjimo poveikis sukelia apsauginį susijaudinimą ir neurodinamika normalizuojama. 

Kaip išvengti pervargimo?
Laikytis poilsio ir darbo rėžimo! Racionaliai panaudoti savaitės ir metų atostogas. Nesilaikant šių elementarių reikalavimų - kūrybinis darbas sukelia lėtinį protinį pervargimą. 

Kurortai, gamta Atgauti kūrybines jėgas padeda ir kurortai. Jau įsigijus kelionės bilietą atsiranda gera nuotaika ir energijos antplūdis! 

Tikra tiesa, Druskininkai, i'm comming :)))

Tekstas&vaizdas - Super Agnė 
P.S. Nuo šiandien iki 03.27 į visus su kūryba susijusius klausimus atsako mano kolegės :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą